Trwa ładowanie proszę czekać ...

Lecznicze właściwości miodu spadziowego

28 sierpnia 2016

Miód spadziowy jest wyjątkowo bogaty w cenne dla naszego zdrowia substancje. Lista właściwości leczniczych tego miodu jest wyjątkowo długa.

Poznajmy go trochę bliżej. Jak jest pozyskiwany miód spadziowy?

Większość miodów, jak na przykład lipowy, czy wrzosowy, powstają z nektarów roślin miododajnych. Miód spadziowy różni się od nich tym, że pszczoły zbierają nie nektar, ale sok roślin, czyli spadź. Jest ona lepką wydzieliną, która występuje na niektórych gatunkach drzew liściastych i iglastych, kiedy zaatakują je mszyce. Najczęściej żerują one na młodych liściach i pędach sosen, świerków, modrzewi, wierzb, brzóz, klonów i głogu. (http://centrumwitalnosci.pl/miod-spadziowy-iglasty-lisciasty-nektarowo-spadziowy-wlasciwosci-zastosowanie_cbny.a)

Miód spadziowy z drzew iglastych ma łagodny i lekko żywiczny smak. Smak tego z drzew liściastych jest mało przyjemny.

Miód spadziowy z drzew liściastych poznamy po ciemnożółtej barwie, ten z iglastych po lekko zielonym odcieniu. Właściwości lecznicze miodu spadziowego Listę otwierają jego właściwości przeciwzapalne, wykrztuśne i antyseptyczne. Dlatego zaleca się go na choroby dróg oddechowych, a w szczególności w przypadku zapalenia płuc. Wspiera on również walkę z przeziębieniem.

Miód spadziowy ma również właściwości antymiażdżycowe

Dlatego jest zalecany wszystkim osobom cierpiącym na choroby serca i układu krążenia. Może być stosowany także profilaktycznie przeciwko tym chorobom. Odtruwa organizm. Zaleca się go po kuracji antynowotworowej, po przyjmowaniu leków sterydowych i antybiotyków. Wspomaga leczenie kamicy nerkowej i astmy, leczy anemię i zaburzenia przemiany materii. Listę chorób, na które skutecznym lekarstwem okazuje się miód spadziowy zamykają choroby układu nerwowego i choroby reumatyczne.

Wiele osób unika miodu spadziowego, gdyż uważa, że zawiera on mnóstwo kalorii. To nie prawda, mimo że ma znacznie więcej węglowodanów od cukru, to jednak w porównaniu z nim ma o wiele mniej kalorii. Miód spadziowy jest najtrudniejszy do pozyskania. Zdarzają się regiony naszego kraju, że pojawia się on jedynie co kilka lat. Trudna dostępność w połączeniu z wieloma właściwościami leczniczymi sprawia, że miód spadziowy należy do najdroższych miodów krajowych.