Trwa ładowanie proszę czekać ...

Dlaczego wyciskarka do soków jest lepsza od sokowirówki? Jakie powinny być kryteria jej wyboru? Część pierwsza.

28 sierpnia 2016

Od dawna wiadomo, ze soki świeżo wyciśnięte, zwłaszcza te przygotowane w domu, są przede wszystkim napojami bardzo zdrowymi, a do tego niezwykle smacznymi. Ale nie tylko. Są one najzdrowszym pokarmem, ale tylko pod warunkiem, że zostaną odpowiednio przygotowane.

Kilka, czy kilkanaście lat temu, nasza świadomość dotycząca odżywiania się była mniejsza niż obecnie. Wydawało się nam, że wystarczy kupić sokowirówkę, aby wykorzystać cenne składniki zawarte w owocach. Dzisiaj wiemy, że tak nie jest. Nasza świadomość zmieniła nasze podejście do tego, co spożywamy. Wszyscy chcemy, aby soki wywierały pozytywny wpływ na nasze zdrowie. W naszym artykule opiszemy więc nie tylko, jakie są różnice w budowie sokowirówek i wyciskarek, ale także czym różnią się soki otrzymane w obu tych urządzeniach.(http://sklep.puregreen.pl/hurom)

Największa różnica pomiędzy sokowirówkami a wyciskarkami to cena tych urządzeń.

Pod tym względem sokowirówki zdecydowanie przewyższają wolnoobrotowe wyciskarki do owoców. Kupując wyciskarkę musimy przygotować się na wydanie przynajmniej tysiąca złotych. Jeśli taka kwota przekracza nasze możliwości finansowe, to wybór jest prosty: kupujemy sokowirówkę. Ale musimy pamiętać, że otrzymany w niej sok nie będzie zawierał kompletu witamin i składników mineralnych. Część tych cennych składników bezpowrotnie zginie. Dlatego stawiając na sokowirówkę będziemy musieli wzbogacać codzienną dietę o zjadane w całości świeże owoce.

Najważniejsza różnica pomiędzy wyciskarką a sokowirówką kryje się jednak w tym, jak oba te urządzenia pracują.

W trakcie pracy sokowirówki owoce są najpierw cięte, a później przecierane. Taka technologią sprawia, ze cenne substancje zawarte w owocach i warzywach są uszkadzane. Witaminy i inne związki, które zawierają te produkty są niszczone także przez wysoką temperaturę, która wytwarza się podczas pracy sokowirówki.

Wyciskarki nie traktują składników tak brutalnie, jak sokowirówki. Wyciskając sok nie niszczą zawartych w nich składników. Miażdżą je i tłoczą sok za pomocą wałka ślimakowego, który się nie nagrzewa. Sok z nich jest więc pełen wartościowych składników, jego konsystencja nie jest jednak idealnie gładka. Obecność miąższu i drobnych cząsteczek owoców lub warzyw w niczym jednak nie przeszkadza.