Trwa ładowanie proszę czekać ...

Jak prawidłowo przechowywać żywność w lodówce?

5 maja 2017

Prawidłowe rozłożenie produktów spożywczych w lodówce i zamrażarce w znaczny sposób wpływa na twoje zdrowie i smak potraw. Odpowiednio ułożone produkty spożywcze pozwalają ponadto optymalnie wydłużyć ich przydatność do spożycia.

Prawidłowe przechowywanie żywności w lodówce:

Na górnej półce najlepiej umieścić dżemy i powidła, przetwory mleczne. Umieszczając je na niższych półkach, gdzie jest zimniej, mogą szybciej się zepsuć – wynika to z tego, że korzystne dla zdrowia bakterie kwaszące rozwijają się w wyższych temperaturach, natomiast niższe temperatury sprzyjają niekorzystnym dla zdrowia bakteriom gnilnym.

Półkę środkową przeznacz na przechowywanie produktów o krótkim terminie do spożycia, umieść tu np. biały ser, twarożek, pokrojoną wędlinę, a także domowe przetwory, m.in. garnki z zupą – koniecznie szczelnie przykryte.

W dolnych szufladach temperatura zazwyczaj wynosi ok. 10 stopni Celsjusza, jest także większa wilgotność niż w piwniczce, dlatego też warto umieścić tutaj warzywa i owoce - mniej trwałe, np. maliny lub truskawki można trzymać do dwóch dni bez mycia, natomiast większość warzyw nawet do kilku dni.

Przechowywanie żywności

W dolnych szufladach warto umieścić również twarde sery w pojemnikach, które doskonale dojrzewają w tym środowisku.

Na bocznych półkach warto umieścić oleje roślinne – najlepiej w szklanym opakowaniu lub przelane do słoika lub szklanej, ciemnej butelki. Również tutaj należy umieszczać słoiki z przetworami oraz butelki z sosami. Na drzwiach lodówki zazwyczaj znajduje się miejsce na jajka , które można przechowywać do trzech tygodni – koniecznie nieumyte.

Nie należy umieszczać jedzenia gotowanego obok surowego – najlepiej każde rozwiązanie umieścić na oddzielnej półce.

Bardzo ważne!

Pamiętaj, że gotową żywność możesz przechowywać do dwóch dni, ewentualnie trzech dni. Zamrażać należy wyłącznie produkty, które później będą gotowane lub smażone, podczas rozmrażania uwalniają się drobnoustroje znajdujące się w jedzeniu – drobnoustroje giną podczas obróbki termicznej.

Przechowywanie żywności w pojemniku

Powietrze w lodówce jest suche, dlatego też – aby jedzenie się nie zeschło – należy przechowywać je w pojemnikach, pergaminie, folii aluminiowej lub plastikowej. Pamiętaj, że folia dobrze izoluje, jednak nie przepuszcza powietrza, dlatego też szybko rozwija się na niej pleśń. Pergamin natomiast chroni przed obsychaniem i utratą aromatu.

Większość lodówek posiada automatyczną funkcję odmrażania, należy jednak pamiętać, by nie umieszczać w nich ciepłych potraw, które podczas parowania zmniejszają efekt chłodzenia i przyspieszają oszranianie tylnych ścianek.

Rozmrożonych produktów nie należy zamrażać ponownie – grozi to poważnym zatruciem.